Ja mitä se maksaa

Yksi pääasiallinen syy miksi aikanaan aloin koko blogia pitää oli se että oman suunnittelun ja rakentamisen aikana olisi hirveän kiva kuulla objektiivista infoa siitä mitä mikäkin asia maksaa rakentaessa. Kaikkihan tietävät että kallista lystiä se on, mutta yleensä rakentajilla (kuten kaikilla muillakin) on taipumusta vähän ”pyöristää” tai kuluja unohtuu. Eli kun kysyy mitä se talo maksoi, saa jonkun luvun josta sitten pienen keskustelun perästä saa kommentin ”niin joo siitä puuttui vielä se ja se”.

Siksipä meillä on olemassa Exceli, jossa on indeksitalo (eli se 150 neliötä about + autokatos) ja samalla kategorisoinnilla kun sen kustannukset, olen laittanut ylös kaiken mahdollisen joten sitä voi kategorioittain vertailla. Pientä haastetta tietty jaossa tekee se että esim. paketti joka lujalta otettiin pitää jyvittää aika moneen yms.

Mutta ensiksi tulee tämmöinen tiiseriteksti. Exceli on nimittäin säälittävästi vain kotikoneella, ja sen päivitys on hippasen jäljessä (puoli kenkälaatikkoa kuitteja :). Mutta jahka tästä kotiudun, niin pistetään sekin jakoon, tai ainakin jotain yhteenvetoa siitä miten kulut kategorioittain jakautuu. Ehkä ihan detaljeihin ei kannata mennä kun kuitit on tasolla raksapoolon bensa…

Karkeasti tällähaavaa muistaakseni mennään n. 135k€ luokassa (ilman tonttia siis), mutta kuten blogia seuranneet tietää on tuolta vielä pikkaisen kuluja tulossa että ihan ilmaiseksi ei tuommoinen mökki tunnu syntyvän.