Halpaa kuin saippua

Nimittäin omakotitalossa asuminen. Ynnäilin tässä kuluneen 2012 vuoden kustannuksia yhteen ja pääsin näkemään mitä se tämä lysti nyt oikein maksaa. Nimittäin omakotitalossa asuminen. Tässä vaiheessa kaikki ei insinöörit voi lopettaa lukemisen ja alkaa taivastelemaan mihin sitä jotkut aikansa käyttää, mutta huvinsa kullakin.

Meillähän on nyt eka ”kokonainen” asuttu vuosi takana. Kuluihin sisältyy vähän opettelua, kesän sähkölämmityskokeiluja, typeryyksiä pelletinpoltossa (joo, niitä ei kannata vesisateessa kovin pitkään säilöä) ja jonkinverran rakentamista joka nyt generoi aina vähän ylimääräistä sähkönkulutusta, mutta marginaalisista jutuista kuitenkin puhutaan. Vuoden päästäpä voi sitten jännityksellä verrata miten tilanne kehittyy.

Taustaksi asujaimiston speksit, niillä kun tuppaa olemaan vaikutusta:
– Kerrosala 234 m2
– Tilavuus 790 m3 josta lämmin ilmatila 605m3
– Huoneistoala 192 m2
– Tontin koko 5050 m2
– Asukkeina kaksi aikuista
– Kylmä 86 m2 autotalli
Kuluihin on sisällytetty siis:
– Vesi
– Sähkö
– Lämmitys
– Jätemaksut
– Vakuutukset
– Kiinteistöverot
– Yksityisteiden tiemaksut
– Sakokaivon tyhjäykset
– Nuohoukset
– Pakolliset ylläpitotarvikkeet (IV-koneen suodattimet, puhdistamon kemikaalit jne.)
Kuluiksi saadaan koko vuodelle mukavat 3877,33 euroa josta sitten kuukaudelle iskostuu tuo 323,11 euroa. Onko se nyt sitten paljon vai vähän niin siihen en ota kantaa. Tinkimisen varaa toki on esim juuri noissa sähkössä ja lämmössä mitkä oli ehdottomasti suurimmat kulut. Lisäksi toki noissa kuluissa on jo syksyinen pellettilasku ja varastossa kampetta vielä makaa, mutta pitkällä juoksulla tuo tasoittuu kuitenkin. Joistain asioista taas vaan ei eroon pääse, niinkuin veroista.
Ettei nyt ihan liian numeroista puhumiseksi mene, niin pistetään pari jouluista kuvaakin vielä näin loppiaisen kunniaksi.
Kuusenhaussa oli lunta ihan mukavasti. Pakkastakin taisi aatonaattona olla täällä sen -20.
Mutta saatiin kuusi kunnialla sisälle kuitenkin. Lumesta huolimatta. Ja tuolla se vieläkin möllöttää, mutta huomenissa joutaa kyllä lähtemään. Tuli muuten hankittua tuommoiset pikku Genelecit myös olkkariin mitkä tuolla kuusen takan näkyy. Leffahuoneessahan niitä meillä oli ennestäänkin. Taustamusiikin kuunteluun riittävät tuossakin tilassa mainiosti, mutta ovat visuaalisesti vähän pienet. On vaan noista 6010A:n hinnoista niin iso hyppy esim. sinne 8040:seen että nuukuus voitti. Nyt on sitten kärsittävä siitä että sähkö ja audio rasiat ei edes kunnolla noilla pienillä geneillä peity…
Ja kuusi löytyikin ihan luvalla vähän naapurin metsästä. Oma tontti kun loppuu jo ylemmäs rinteeseen. Mutta vaihteeksi kuva talosta näin niinkuin ”väärästä” kulmasta.
Tämä kuva ihan siitä syystä että kyntteliköstä tulee mieleen Hyacinth Bucket. Katsokaapa vaikka lopputekstien kohdalla 🙂 

3 vastausta artikkeliin ”Halpaa kuin saippua

  1. Pekka Lillstrang

    Joo, pelletti pössähtää tosiaan pääasiassa. Viime vuoden kuluissa on myös kesältä kokeilua kun lämmiteltiin pari kuukautta sähköllä että parempiin tuloksiin päässee vielä tänä vuonna. Kivahan noita on seurata, ja toki aina tilanneriippuvaisia. Meillä oman osansa tekee parin yksityistien tienhoitomaksut ja esim. se että en jaksa kolata koko pihaa vaan ostan homman paikalliselta traktoriurakoitsijalta 🙂

    Vastaa
  2. Anne

    Eipä kyllä kuulosta kovin kalliilta. Onko teillä pelletti päälämmitysmuotona? Itsellä muutto varmaan kuukauden sisällä edessä, pääsee sitten katsomaan mitä omakin talo maksaa =)

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *