Lämmintä Uutta Vuotta

Taas on hyvä tovi vierähtänyt ja bloggaaminen kovin hiljentynyt. Edelleenkin meinaan parit postaukset kyllä laitella muutamasta kiinnostavasta asiasta, ja aloitellaan nyt hiukan lämmityspohdinnalla. Väliaikatietona myös että lopputarkastus (joo, ei ole tullut pidettyä) ollaan aikatauluttamassa ensiviikolle että sekin puoli tulee sitten jossain vaiheessa kuntoon.

Lämmityksen osaltahan meillä päädyttiin pellettiin. Sinällään omituinen valinta monen mielestä, koska siihen taitaa päätyä reilu prosentti uudisrakentajista. Toisaalta esimerkiksi rakkaassa naapurissa Ruotsissa, osuus on paljon suurempi. Ihan mutulla tuota valintaa ei tehty, joten alla hieman pohdintaa asioista jotka tähän vaikutti. Muutenkaan tuota lämmitystapaa ei kannata ihan kevyesti sivuuttaa: jos vaikka lasketaan 15 vuoden ajalle kokonaiskustannus investointeineen ja kuluineen, aletaan helposti puhua kymmenien tuhansien eurojen summista. Arviointi on tietysti vaikeaa, koska kaikkiin lämmitysmuotoihin sisältyy ostoenergiaa.

Toisena vakavasti harkittuna vaihtoehtona meillä oli maalämpö joka taas sitten on se suoran sähkön jälkeen suosituin lämmitysjärjestelmä.

Alla hiukan pohdintaa ja kokemuksia asian tiimoilta. Ylipäänsä lämmityssysteemissä ei minusta ole oikeaa ja väärää, vaan on paljolti kiinni tarpeesta ja halusta mikä kellekin sopii. Meillä ainakin seuraavat tekijät vaikuttivat valintaan:
– investontikustannus
– käyttökustannukset
– toimintavarmuus
– helppous

Meillä on myös kohtuullisen paljon kuutioita lämmitettävänä sekä lämmintä vettä käytetään kaikkeen naurettavaan kuten autojen pesuun yms. ja idea on että yhtään kertaa ei tarvitsisi miettiä mitä vaikka se auton pesu nyt maksaa. Vertailun vuoksi suoralla sähköllä lämmittäessä meillä varmaan olisi paljon viileämpää ja luultavasti vielä likaisemmat autot… Ideana kuitenkin että energiaa kuluu aika paljon, ja se ensimmäinen ajatus ei ole säästäminen tai ekologisuus. Anteeksi vaan.

Aikanaan kun päätöstä tehtiin oli Motivan sivuilla olemassa vertailulaskuri. Nyt se on jo poistettu, mutta vastaava löytyy myös rakentaja.fi sivustolta sekä Biohousing projektilta (linkit lopussa). Noita kannattaa pyöritellä ja täydentää omien sähkönhintojen + saatujen tarjousten mukaan. Meidät aikanaan yllätti se että pellettilaitteiston investointikulu oli vain noin puolet (7 ke) maalämmön investoinnista. Siihen toki vaikuttaa kovasti se että maalämpö olisi tarvinnut porakaivon. Vesikaivoa toki olisi voinut hyödyntää, mutta se on jo nyt kahdelle taloudelle jaettu joten suositus olisi ollut tehdä maalämmölle vielä oma kaivo. Lisäksi saimme paikallisen toimittajan pellettilaitteista (Velmax / HTEenerco) hyvät tarjoukset ja mitoitus ym. asiat voitiin järjestää niiden mukaan.

Kun vertailuja esim. laskureilla tekee kannattaa miettiä myös hyötysuhdetta. esim. pelletillä hyötysuhde tippuu aika huonoksi vaikka kesäaikaan. Itsekin tein viime kesänä kokeilua kannattaako käyttää meillä varasysteeminä olevaa suoraa sähköä pelkkään veden lämmittämiseen ja sammuttaa pelletti kokonaan. No, ei kannata. Mutta jokatapauksessa on hyvä realistisesti miettiä että esim. pelletissä vuosihyötysuhde tipahtaa varmaan noin 85% huitteille, eli energian on oltava halvempaa jos sillä meinaa kenkiä muita lämmitysmuotoja.

Yksi huomionarvoinen asia on myös vaadittu tila: meillähän ei talossa erillistä teknistä tilaa ole vaan laitteet on pannuhuoneessa autotallissa jossa meillä on myös pellettivarasto. Pellettisysteemi vie merkittävästi enemmän tilaa kuin vaikka maalämpö, ja tuottaa esim. täytön yhteydessä pölyä. Eli ei olisi kiva jos kamppeet on talon yhteydessä. Ilmaisia neliöitä kun ei ole niin tottahan tuo nostaa jonkin verran kuluja investointimielessä. Toisaalta vie se maalämpöhärveli tilan sitten talosta jostain eli jälleen painotuskysymyksiä.

Nykyisellä kulutuksella ja energiahinnoilla näyttäisi edelleen siltä että pelletti on meille edullisin: käytetyn energian mielessä pelletti kenkii maalämmön n. 150 eurolla vuodessa mutta investoinnin halpuus taas sitten tekee käyttämälläni 15 vuoden jaksolla eron selvemmäksi. Vuosikustannusmielessä ero on pelletin eduksi n. 500 e kun huomioidaan tuo investoinnin osuus 15 vuoden ajanjaksolle. Tähän tietysti vaikuttaa merkittävästi mistä vaikka papanat meidän tapauksessa ostaa…

Alla muutamia kiinnostavia linkkejä asian tiimoilta:

Lämmitystapalaskuri: 
http://www.rakentaja.fi/indexfr.aspx?s=/suorakanava/laskurit/lammitysjarjestelma4is.asp?utm_sour
Biohousing-projektin laskuri:
http://www.biohousing.eu.com/heatingtool/?lang=fin
Maalämpöasiasiaa: 
http://www.geodrill.fi
Pellettiasiaa: 
http://www.pellettienergia.fi