Kustannuksista

Moneen otteeseen on tullut luvattua että laitan kulujakin näkysälle kunhan ennätän. Syy miksi vieläkään mitään ei näy on tietty se että kuitteja on vielä kirjaamatta kauhia kasa. Tosiasia nimittäin on että koko rakentamisen aikana tuli kirjattua vain murto-osa kuiteista omaan seurantaan vaan ne pikemminkin jemmattiin laatikkoon. Laatikoita oli kaksi, joista toinen on nyt purettu. Siellä oli jo käytännössä kaikki Lujan pakettiin liittyvät laskut, lämmitykset, valtaosa sähköistä, kodinkoneet, kaapistot jne.

Tällä haavaa kustannukset on menossa vajaassa 170 kiloeurossa. Vertailussaha mulla on indeksitalo (se joku sininen vihko, mikä lie rakennusjulkaisu). Kiusallani siis vertaan sen 170 neliöisen referenssitalon (sisältää talo + at) kustannuksia omaani (myös talo ja AT). Vertailun vuoksi meillä neliöitä tulee samalla kaavalla 319. Indeksitalolla on hintaa n. 270 kiloeuroa, joten vielä on toiveissa selvitä alle sen 🙂 Mutta puuttuuhan meiltä tosta vielä isoja kuluja kuten julkisivurappaus, laatat, tapetiti ja maalit, takka jne. Mutta saas nähdä miten käy…
Roimia ylityksiä tuon indeksitalon budjettiin on tullu liittymissä joita selittää oma kaivo ja puhdistamo. Samoin yli on menty keittiökoneissa sekä kiintokalusteissa. No, se oli odotettavissakin kun semmoisiin on panostettu. Sen sijaan esim. suunnittelukulut näyttäisi jäävän kaikilta osin aika paljon alle tuon verrokin…

Työpisteellä tunnelmavalossa. Ruudulta voi bongata seurantaexcelin väritystä ja verrokki indeksitaloon. Punainen on yli, keltainen on yli 70% kuluista jo toteutunut, vihreä alle sen.

Tässä tätä saagaa vielä riittää… Kannattaa huomioida että tuossa on sitten kaikki kuitit, eli jokainen prismareissu joka ei liity edes rakentamiseen.

5 vastausta artikkeliin ”Kustannuksista

 1. Pekka Lillstrang

  Periaate siis hyvin sama kuin mulla taulukossa, joskin minä en noin pikkutarkkaan jakoon kyllä kyennyt. Jos tuolla ”teonaikaista” seurantaa haluaa tehdä niin varmasti hyvä systeemi. Meillä ehkä perimmäisenä on vain kiinnostus näin jälkikäteen kuinka kävi, ja noin niinkuin suuruusluokkamielessä, että saiko itse tehden vain hyvän talon ja mielen, vai pääsikö vielä palkoillekin 🙂 Minulla tuo exceli siis summaa automaagisesti ”pääkirjaan” syntyneet kulut kirjauksen parusteella luokitellen, ja seuraa sitten sen toteutumista suhteessa ammattilaisten tekemään kustannusjakoon. Ajatuksella että kustannusten jakautuminen säilyy pääkategoriaissa melko samana, vaikka neliöt kasvaa.

  Vastaa
 2. Kirsi

  Mielenkiintoista. Itse olen luonut exeliin oman budjetin jaoteltuna 13 isoon otsikkoon (ja niiden alle yht.190riviä:) ja nyt opettelen tekemään siihen sivuja joihin voin syöttää kuluja, jotka vähentävät koko pottia, mutta myös eriteltyjä 13:ta pottia esim. rakennuttaminen, suunnittelu. Tilaa on myös syöttää kulut myös noille 190:lleeritellyille tarvikkeille,esim. wc pöntöt:)
  Talousalankoulutus olisi eduksi, mutta sillä mennään mitä osataan ja aina voi oppia lisää. Syy miksi erittelimme tarvikkeita näin pikkuisiin osiin on se,että näemme näin ehkä paremmin mitä mikäkin saa maksaa, jotta pysymme raameissa. Myöhemmin nähdään ehtiikö tätä exeliä edes vilkaista:)

  Vastaa
 3. Ville

  Terve!

  Mistä olet löytänyt tuon referenssikohteen tiedot? Varsinkin tuolla tasolla tehty erittely kiinnostaisi.

  Vastaa
 4. Anonymous

  Terve!
  Oliko tuo sinun käyttämä kustannuslaskentaohjelma muuten jostain netistä ladattavissa? (nuo rakentaja.fi yms laskurit olen jo kokeillut)
  Kiitos!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *